Ворожі розвідувальні дрони навчилися долати українську систему РЕБ і масово залітають у тил ЗСУ

Читать на русском

Ворожі розвідувальні дрони навчилися долати українську систему РЕБ і масово залітають у тил ЗСУ

Ворожі розвідувальні дрони навчилися долати українську систему РЕБ і масово залітають у тил ЗСУ

"Радіо Свобода" пише, що російські розвідувальні дрони навчилися долати українську систему РЕБ і масово залітають у тил ЗСУ на відстань від 30 до 100 кілометрів.

Про це ЗМІ пише з посиланням на українських військових та експертів.

"Орлан", Zala та Supercam залітають у глиб позицій ЗСУ на 30-50 кілометрів, наводячи на ціль ракети та артилерію. "Орлани" коригують далекобійні снаряди "Краснопіль", Zala — дрони-камікадзе "Ланцет", а Supercam — ракети "Іскандер" та далекобійні РСЗВ типу "Смерч" або "Торнадо-С", повідомив виданню представник "Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки" Андрій Рудик.

За його словами, Zala і Supercam літають на електродвигуні і не мають бойової частини, а отже, дальність їхнього польоту обмежує не так ресурс харчування, як можливості зв’язку з оператором. І це дає змогу завдавати досить віддалених ударів.

Видання нагадує поразку комплексу HIMARS за 40 кілометрів від лінії фронту та ЗРК Patriot за 30 км. Також російські розвідувальні дрони можуть залітати і на 100 кілометрів у глиб українських позицій — на приклад наводиться удар по військовому летовищу біля Дніпра, (https://t.me/stranaua/151520) який був знятий російським безпілотником. Фіксувалися дрони-розвідники над Одесою та Запоріжжям.

Бійці ЗСУ кажуть, що української ППО та боєприпасів до неї не вистачає, щоб боротися із сотнями російських дронів, які до того ж змогли подолати систему РЕБ, яку раніше "пробити" не могли. Сталося це через те, що росіяни відмовилися від супутникової навігації, яку глушать радіоелектронні перешкоди.

"Вони поставили два радіомаяки і ці два радіомаяки по суті утворюють трикутник з бортом. І таким чином борт розуміє, де він знаходиться. А для більш точного розуміння свого місця розташування камера просто робить фотографію під собою і по референтних точках просто порівнює з такою ж картинкою, яка завантажена прямо з Google maps, знаходить референтні точки і таким чином розуміє, де знаходиться дрон. Це дає їм змогу будувати далі маршрути в режимі суцільної радіотиші. Вони про це прямо в рекламних роликах виробників БпЛА говорили. Ось у чому проблема. І ніхто у нас на це не відреагував", – розповів військовий Серж Марко.

За його словами, таким чином безпілотник "цілком не спілкується зі своєю наземною станцією. Летить на ту точку, куди потрібно", і системи радіоелектронної боротьби, які розгорнули ЗСУ, нічого з ним зробити не можуть. Тому росіяни почали рідко втрачати розвідувальні дрони.

На думку Марка, якщо РЕБ ешелонована, вона може заглушити безпілотнику зв’язок із оператором та відеоканал. Але в цьому випадку російські дрони розвертаються і відлітають на базу, оскільки навігація в них автономна і не перешкоджає.

"І це наше майбутнє — РЕБ буде малоефективним. З військовим дроном — захищеним, з широкою смугою діапазонів, з можливістю перескакувати на канали в діапазоні 1000 МГц-1500 МГц, зробити щось буде неможливо", — вважає Марко. Він вважає, що майбутнє — за засобами прямої поразки дронів, на кшталт самонаводних мініракет.

Новости
Крали, крадемо і будемо красти! Чи є в когось інші думки …?
14.05.2024

Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Політолог звернув увагу на амбіції та автопарк судді Марини Борсук
02.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Швейцарія приєднається до проєкту спільної європейської ППО "Небесний щит"
10.04.2024